Spre deosebire de Anul Nou Civil, care începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie, Anul Nou Bisericesc Ortodox începe la 1 septembrie şi se încheie la 31 august. La această dată, când noi prăznuim începutul Anului Bisericesc, în biserici ierarhii şi preoţii săvârşesc slujbe de Te Deum. La Catedrala patriarhală, această slujbă a fost oficiată de către preacuviosul părinte Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
În prima zi a Anului Nou Bisericesc Ortodox, Preafericitul Daniel s-a aflat în mijlocul obştii la Mânăstirii Ghighiu. Cu acest prilej, în cuvântul de învăţătură Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a explicat credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie Pericopa Evanghelică rânduită de Biserică să fie citită în această zi, referitoare la Vindecarea lunaticului.
Totodată, în cadrul slujbei duminicale, Preafericitul Daniel a rostit în faţa credincioşilor o rugăciune de mulţumire adresată lui Dumnezeu, pentru toate binefacerile primite în anul bisericesc ce a trecut. În acelaşi timp, prin această rugăciune, Părintele Patriarh a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru anul în care Biserica noastră a intrat începând de astăzi. "Acum, la început de an, ne propunem să venim mai des la Biserică, să ne spovedim mai des, să ne împărtăşim mai des, să săvârşim mai multe fapte bune decât anul trecut şi să ne gândim că fiecare clipă, fiecare ceas, fiecare zi, săptămână şi lună reprezintă un timp al mântuirii, al unirii noastre cu Dumnezeu, pentru că în starea sufletească în care ne va găsi moartea, în aceea ne va judeca. Dacă ne va găsi împăcaţi cu Dumnezeu, cu semenii noştri dobândim raiul, dacă clipa morţii ne găseşte despărţiţi de Dumnezeu atunci nu dobândim fericirea veşnică, ci nefericirea de a nu fi răspuns iubirii lui Dumnezeu cu iubirea noastr