Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea se confruntă cu o lipsă semnificativă de donatori. Unitatea ar avea nevoie de aproximativ 30 de donatori pe zi, dar în această perioadă doar 12-15 persoane vin zilnic ca să doneze sânge. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în perioada următoare numărul donatorilor va scădea şi mai mult, din cauza muncilor agricole de toamnă, iar cererea de sânge va fi mare. „Momentan avem sânge, dar vine toamna şi se activează ulcerele. La spitale vor veni cazuri grave de hemoragii digestive care vor avea nevoie de sânge, iar noi nu ştiu ce vom face. Acum ne vin între 12 şi 15 donatori şi ne temem că numărul va scădea şi mai mult, deoarece încep muncile agricole specifice toamnei. Facem apel la populaţie să vină să doneze, mai ales că probleme sunt în întreaga ţară”, spune medicul Mioara Hanţă, directorul centrului.
Donatorii sunt aşteptaţi la CTS, având în vedere că donarea de sânge nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile şi de unică folosinţă. Mai mult, medicii spun că donarea este un lucru benefic pentru sănătate. La donare se rămâne fără o anumită cantitate de sânge şi măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, iar acest lucru întinereşte organismul. Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar şi până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme şi bărbaţii care au peste 60 de kilograme.
Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea se confruntă cu o lipsă semnificativă de donatori. Unitatea ar avea nevoie de aproximativ 30 de donatori pe zi, dar în această perioadă doar 12-15 persoane vin zilnic ca să doneze sânge.