O aplicaţie dezvoltată la o universitate din SUA permite scanarea tuturor calculatoarelor conectate la Internet în mai puţin de o oră, scrie Mashable.
ZMap este un scanner open-source creat de cercetătorii de la Universitatea Michigan pentru a descoperi vulnerabilităţile din reţele, pentru a crea mecanisme adecvate de securitate şi pentru a creşte eficienţa cercetării.
ZMap controlează fiecare adresă IP de pe Internet în numai 45 de minute, durata unui astfel de proces fiind în mod normal de câteva luni.
Metoda prin care funcţionează ZMap este asemănătoare unui program numit Nmap, folosit pentru scanarea unui reţele. Nmap trimite semnale distincte către fiecare IP şi aşteaptă un răspuns în timp ce compilează o listă cu adresele contactate.
ZMap trimite în mod similar impulsuri către adresele IP însă codifică solicitările cu informaţiile de identificare, astfel încât atunci când răspunsurile sosesc, calculatorul le poate decoda. Această metodă îi permite ZMap să trimită pachete de 1.000 de ori mai rapid decât Nmap, notează Washington Post.
Cercetătorii au folosit ZMap pentru a observa impactul uraganului Sandy asupra Coastei de Est. Atunci când uraganul a lovit, computerele din zonă au fost deconectate, arătând numărul de persoane care au fost afectate.
Ca răspuns la îngrijorările legate de intimitatea utilizatorilor pe Internet, dezvoltatorii scanner-ului spun că cei care vor folosi ZMap ar trebui să fie conştienţi de legile şi condiţiile speciale sub a căror jurisdicţie se află.
„Nici nu încape în discuţie că cei care efectuează operaţiuni de scanare pe Internet nu ar trebui să profite de vulnerabilităţi sau să acceseze resurse protejate şi să se conformeze cu orice reglementare legală din jurisdicţia lor”, au declarat creatorii ZMap.
O aplicaţie dezvoltată la o universitate din SUA permite scanarea tuturor