Întâlnirea USL de la sfârşitul săptămânii le-a oferit lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu o tribună adecvată pentru a-şi face cunoscute agendele, dar le-a scos în evidenţă şi punctele cele mai slabe; le-a dat unora dintre baroni ocazia de a arăta că sunt mai baroni decât ceilalţi; şi, cel mai important, a făcut definitiv lumină asupra vulnerabilităţii PNL în faţa PSD.
Este interesantă şi discrepanţa dintre promo-urile care au precedat marele eveniment şi deznodământ.
În zilele de dinainte, mass-media vorbea, pe surse, de intenţia lui Crin Antonescu şi a PNL de a forţa o reconfirmare cât o lansare la apă a candidaturii liderului liberal la prezidenţiale, menită să spulbere suspiciunile că social-democraţii au o agendă ascunsă şi să-l legitimeze pe Antonescu în interiorul USL, ca şi în faţa peneliştilor nemulţumiţi că şeful a vândut partidul pentru funcţia de la Cotroceni.
Nu doar că nu a fost aşa, ci Crin Antonescu şi PNL au fost înştiinţaţi că, pentru a le fi prelungită cu alte câteva luni iluzia că PSD le garantează Cotroceniul, vor trebui să dea şi mai multe dovezi de obedienţă faţă de social-democraţi.
Mesagerul ales a fost primarul Constanţei, Radu Mazăre, care i-a garantat lui Antonescu nu un mandat de preşedinte al României, ci o perioadă lungă de concediu, dacă ministrul liberal al Finanţelor, Chiţoiu, nu va renunţa la ideea de a verifica averile românilor pe care Fiscul îi suspectează că au încălcat legea. "Însă rămân la opinia mea, că dacă ea va fi pusă doar pe cine va dori ANAF-ul, atunci cred, aşa cum cunosc eu populaţia libertină şi liberală a Constanţei, că nu va vota un preşedinte care susţine aşa ceva - ca toată populaţia să fie oricând la cheremul ANAF-ului, obligată să dea declaraţie de avere”.
Pentru a împuşca dintr-un foc doi iepuri – să umilească şi să creeze insomnii - social-democraţii nu ar fi putut găsi pe cine