Noi ne-am lămurit: nu are rost să încercăm acasă mâncarea indiană. Chiar dacă ne va ieşi "comestibilă", nu ne vom apropia de gustul autentic.
Am fost în vizită la Ganesh, restaurant cu mâncare tradiţională indiană, în Centrul Istoric, pe strada Franceză nr. 7, şi am plecat ghiftuiţi şi plăcut impresionaţi. Partea cea mai interesantă a micii noastre incursiuni în bucătăria sud-asiatică a fost prezentarea unor tehnici şi a unor "gadgeturi" fără de care mâncarea specifică ar fi doar un înlocuitor departe de original. În primul rând, cuptorul: cilindric, cu capac şi cu flacără deschisă, apoi condimentele: aduse direct din India. Bucătarii ne-au mărturisit că nu se compară cu ceea ce găsim la noi pe piaţă. Şi, nu în ultimul rând, know-how-ul, bucătarul fiind indian get-beget, ajutat de o româncă.
Pregăteşte-te de festin
Înainte de orice, despre mâncarea indiană trebuie să ştim că este foarte condimentată. Aromele însă dau acel "ceva" specific, inconfundabil. Mai mult, o mare parte a produselor tradiţionale necesită o gătire îndelungată, ore în şir de fierbere la foc mic până când preparatul va avea consistenţa şi gustul perfecte. În contrast cu "slow-cookingul" vin produsele proaspete, făcute pe loc, precum lipiile cu mentă, usturoi, unt abia scoase din cuptor, sau "veg samosa", un pateu crocant umplut cu un amestec vegetal din cartofi, mazăre etc., servit cu ketchup şi deliciosul sos proaspăt de mentă.
Mai ieftin nu se poate
Restaurantul Ganesh este, din câte am văzut noi, cel mai ieftin local cu specific indian de la noi. Chiar şi aşa, mâncarea nu are preţuri de dumping, ţinând cont că multe ingrediente au parcurs mii de kilometri până la noi în farfurie. Spre exemplu, fasolea sau lintea neagră. Or, toate tipurile de masala (amestec de condimente: în funcţie de necesităţi, se folosesc între cinci şi