Ora pranzului poate aduce o adevarata dilema. Sa mancam singuri, in fata monitorului, ori sa mergem la bufet si sa luam masa alaturi de colegii de serviciu.
Oamenii de stiinta au analizat efectele conditiilor in care angajatii mananca la locul de munca, modul in care acestea le afecteaza capacitatile intelectuale si starea emotionala, potrivit Le Figaro.
Servirea mesei de pranz la locul de munca se pare ca are efecte negative, dar favorizeaza totusi unele capacitati intelectuale.
Cercetatorii de la Universitatea Humboldt din Berlin au dezvaluit in revista stiintifica "Plos One" obiceiurilor alimentare de la locul de munca: masa in fata monitorului ori la restaurant, alaturi de colegi.
Oamenii de stiinta au studiat 32 de femei pe care le-au impartit in doua grupuri: cele din primul grup au mancat la birou, intr-un interval de timp acordat (intre 15 si 20 de minute), pe cand cele din al doilea grup au profitat de o pauza prelungita intr-un restaurant italian. Dupa masa de pranz, femeile au ajuns in laborator pentru o serie de teste, pentru a li se "masura" emotiile si performantele intelectuale.
Primul test, care a vizat impactul emotional, a aratat ca angajatele care mancasera la restaurant in compania altor persoane, intr-un mediu deconectat de locul de munca, erau mai relaxate decat cele care au luat pranzul in fata computerului.
Pe de alta parte, a doua serie de teste, care a vizat capacitatile mentale, a relevat ca, pe mausra ce pauza era mai lunga, capacitatile intelectuale scadeau.
Potrivit oamenilor de stiinta, alternativa ar fi sa se varieze conditiile pauzei de pranz in functie de sarcinile ce trebuie efectuate dupa-amiaza. Astfel, daca relaxarea intelectuala este favorabila angajatilor care trebuie sa dea dovada de creativitate, acesta ii dezavantajeaza pe angajatii care treb