Constănţeni, dar şi turişti au ţinut să vină duminică în faţa Prefecturii pentru a se alătura manifestului organizat de Centrul pentru Resurse Civice din Constanţa.
Protestatarii au ascultat motivele pentru care exploatarea minieră de la Roşia Montana nu trebuie să fie permisă. Organizatorii de la Centrul pentru Resurse Civice militează pentru păstrarea aşezării din judeţul Alba fără extragerea aurului prin cianurare. „Ne pune în pericol însuşi viitorul“, au arătat aceştia, iar participanţii la miting au fost de acord.
Aproximativ 200 persoane s-au strâns în după-amiaza de duminică, 1 septembrie, pe platoul din faţa Prefecturii pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de proiectul Roşia Montană pe care compania americană Chevron intenţionează să-l deschidă în ţara noastră.
Mai multe familii au venit cu copiii purtând tricouri cu mesaje ecologiste. Tineri, adulţi, bătrâni, copii, părinţi au scandat „Salvaţi Roşia Montană!“.
Printre ei s-a aflat şi Darie Tică, un tânăr ciclist de 21 ani din Suceava, care a mers prin ţară şi străinătate ducând mesajul ecologiştilor din România. „Pe 12 august a fost ziua mea de naştere. Mi-am serbat-o la Roşia. A fost cel mai frumos cadou“, a afirmat Darie.
Irina Mateieş a fost medicul de familie al localnicilor din Roşia Montană. Este din Constanţa, dar şi-a urmat soţul la Cluj şi cunoaşte chiar de la oamenii din Roşia povestea care le macină comunitatea. „Cine a vrut să câştige bani de pe urma venirii investitorilor a plecat deja din sat. Unii şi-au vândut proprietăţile, la preţuri triple cel puţin. Alţii au rămas pentru că n-au vrut să-şi părăsească locul natal, casa, strămoşii. Sunt aici nu pentru că sunt neutră şi mai am nevoie de informaţii. Ştiu ce se întâmplă la Roşia Montană şi de aceea nu pot fi decât împotriva exploatării“, spune Irina.
În timpul reuniunii U