Statele Unite ale Americii au dovezi că a fost folosit gazul sarin, un gaz toxic de luptă, în Siria, a declarat, ieri, secretarul de Stat John Kerry, Damascul replicând imediat că este pregătit de război. Sursa: REUTERS
Oficialul de la Washington a precizat că SUA au primit mostre de păr şi sânge, recoltate după atacul chimic din 21 august, de lângă Damasc, în care au murit mai mult de 1.400 de oameni, iar testele de laborator au dovedit că a fost utilizat gaz sarin. SUA acuză guvernul preşedintelui Bashar al-Assad de folosirea armelor chimice, pentru că rebelii sirieni nu ar avea capacităţile necesare unui astfel de atac, în timp ce autorităţile siriene neagă ferm acuzaţiile.
Experţii ONU, care au adunat probe de la faţa locului, au părăsit, sâmbătă, Siria şi au dus mostrele în Olanda, pentru a fi analizate.
Opoziţia siriană, dezamăgită
Preşedintele Barack Obama a promis acţiuni în forţă contra regimului de la Damasc, dar a precizat că aşteaptă votul Congresului american, în 9 septembrie, şi că nu vor fi folosite trupe terestre. Opoziţia siriană s-a declarat "decepţionată’’ de decizia lui Obama de a amâna loviturile aeriene împotriva armatei siriene, dar crede că Legislativul american va aproba astfel de acţiuni. "Ne aşteptam la un atac direct şi iminent, dar credem că Congresul va aproba lovituri militare", spunea, ieri, un lider al Coaliţiei siriene.
Bashar Al-Assad nu a ezitat să anunţe imediat că ţara sa "poate face faţă oricărei agresiuni externe". Damascul a cerut, însă, Congresului SUA "să dea dovadă de înţelepciune", l-a calificat pe Obama drept "ezitant şi confuz" şi a acuzat Parisul că este "iresponsabil şi susţine Al-Qaida".
În ceea ce priveşte România, premierul Victor Ponta a precizat că guvernul "condamnă cu fermitate şi fără nicio ezitare actele criminale din Siria" şi este în totalitate solidar cu statele care au so