TIMISOARA. Protestul a fost initiat pe retelele de socializare. Au raspuns apelurilor organizatorilor peste 300 de timisoreni, care au venit cu pancarte dar si cu instrumente muzicale. Protestul a durat mai bine de doua ore.
Organizatorii protestului nu au obtinut autorizatia pentru un miting in centrul orasului, dar spun ca nu se tem de amenzi pentru ca a fost, de fapt, o “intalnire cultural artistica”.
“ Miercuri seara am luat decizia organizarii si am incropit programul. Pentru a ne spune durerile nu e nevoie de autorizare. Adica, da-mi voie sa spun ca ma odare? Nu exista asa ceva …. E o intalnire cultural artistica, conform legii nu am nevoie de autorizare, eventual sa-i notifici. Dar nu ezista sa aprobi sa spunem ce ne doare. Am mizat pe maxim 200 de participanti, n-am apucat sa-I numar … poate pentru ca eram cam susceptibil fata de cinismul timisorean care dintr-o erectie din 1989 a intrat, asa, intr-un soi de moliciune. Mult mai multa lume sta la terase decat sa fie oameni carora sa le pese. E trist …. Oarecum sunt insa multumit de cati au venit. Fac o paralela cu 1989. In 15-16 decembrie noi nu stiam ca el va pica, dar ne-am dorit. Cam asa e si acum ….” a spus Florin Arhile, unul dintre initiatorii protestului.
Pe pancartele purtate de protestatari s-au putut citi lozinci precum: “Avize ilegale de la Ministere Penale”, “Ei aur, noi cianura”, Rosia montana in patrimoniul UNESCO”,” Nu, in numele meu” sau “Sa oprim politica dezastrului”.
Dupa ce au scandat minute in sir lozinci antiguvernamentale si indemnuri la solidaritate pentru oprirea exploatarii de la Rosia Montana, protestatarii au avu parte si de un moment artistic: mai multi muzicanti cu instrumente de percutie si un tulnic au cantat in Piata Victoriei, acompaniati de scandarile participantilor – “Salvam Rosia Montana”.
Manifestatii similare au avut loc si in alte o