Tinerii compozitori români vor fi prezenţi în Festival pe 3, 4 şi 5 septembrie, când, la Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, vor avea loc două concerte interactive, sub genericul „The New Generation“.
Articol realizat de Cristina Lascu
Gabriel Bebeşelea (26 de ani) este dirijorul Ansamblului „ICon Arts“, de la pupitrul căruia va participa la „New Generation“, unul dintre programele din cadrul proiectului „Muzica sec. XXI – Workshop/ Enescu şi contemporanii săi“, care se va desfăşura pe 3, 4 şi 5 septembrie. Tânărul dirijor a obţinut, în perioada februarie - iulie 2011, o bursă de asistenţă la Orchestra Concertgebouw din Amsterdam. Debutul său la Festivalul „George Enescu“ a avut loc în 2011, când a susţinut alte trei concerte-workshop cu Ansamblul „ICon Arts“.
La ediţia din acest an a Festivalului Enescu, veţi dirija ansamblul „ICon Arts“, în cadrul unor concerte din seria: „Muzica secolului XXI - Workshop“. Cine sunt autorii pieselor din program?
Sunt 13 compozitori foarte tineri, ale căror creaţii au fost jurizate. De fapt, s-a făcut un „call for scores“ în toate centrele universitare din ţară unde avem clase de compoziţie, adică Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Condiţia principală de participare a fost ca autorii să fie studenţi, masteranzi sau doctoranzi. Mai mulţi şi-au trimis lucrările către organizatorii festivalului, ele au fost jurizate şi au rămas cei 13, unii dintre ei, nume deja consacrate ca Vlad Maistorovici, care locuieşte la Londra, Cristina Uruc, Diana Gheorghiu din Bucureşti, Victor Colţea din Lausanne, Dan Variu din Cluj, Sebastian Androne, un extrem de tânăr compozitor de mare perspectivă din Bucureşti. Sunt şi compozitori care fac paşi rapizi spre afirmare: Veronica Anghelescu, Alexandru Murariu, Stelian Ababei, Aurelian Băcan, Elena Apostol, Bogdan Ch