Siria a încercat să achiziţioneze în mai multe rânduri material elveţian destinat creării de arme de distrugere în masă, şi anume o pompă de vid, valve şi un bioreactor, antrenând o blocare a acestor vânzări de către autorităţile elveţiene, a anunţat o purtătoare de cuvânt.
Începând din 1998, asemenea solicitări de exportare a unor materiale sensibile, oferite de firme elveţiene, au fost respinse în 14 rânduri la controale privind exportul de material de război ale Secretariatului de Stat pentru Economie (SECO), a declarat luni pentru agenţia ATS o purtătoare de cuvânt a acestei instituţii, Marie Avet. Ea confirma astfel informaţii pentru ziarele de limbă germană Tages-Anzeiger şi Bund, care au la bază documente dezvăluite de WikiLeaks.
Avet a precizat pentru AFP că regimul de control al exportului de materiale sensibile impus producătorilor elveţieni poate viza materiale relativ ieftine. În total, cele 14 refuzuri însumau vânzări în valoare de 1,7 milioane de franci elveţieni (1,38 de milioane de euro), a precizat ea.
Potrivit purtătoarei de cuvânt, aceste bunuri ar putea fi utilizate atât în scopuri civile, cât şi militare. "Au existat motive să se creadă" că acestea puteau permite fabricarea de arme de distrugere în masă, a explicat Avet. În ultimii cinci ani, nicio licenţă de export nu a fost acordată în vederea exportării unor asemenea mărfuri către Siria, potrivit purtătoarei de cuvânt.
Damascul a încercat să abordeze producători elveţieni prin intermediul unor firme-paravan. Într-un caz, evocat în documente dezvăluite de WikiLeaks, o "ţară parteneră" este cea care a informat SECO care era scopul real al utilizării acestor bunuri. Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »