După aproape jumătate din şedinţa de debut a lunii septembrie, numărul contractelor futures încheiate pe piaţa Sibex era de 670. Valoarea acestora se ridica la 8 milioane lei. Comparativ cu finalul spectaculos al lunii august, lichiditatea era una în scădere. Dacă de obicei speculatorii ridică ritmul plasamentelor în partea a doua a şedinţelor, de această dată şansele ca volumul să crească semnificativ erau mici, întrucât piaţa americană, cea care prin evoluţia sa dă tonul tranzacţiilor de la Sibiu, a fost închisă luni, datorită sărbătorii "Labor Day" (ziua muncii), aniversată în SUA mereu în prima zi de luni din septembrie. În acest context, conform unui comunicat de pe site-ul operatorului, "tranzacţionarea contractelor futures având ca active suport indicele Dow Jones respectiv petrolul au încetat în data de 2 septembrie la ora 18.30, ora României". Totodată, prin acelaşi comunicat, se preciza că "Market Makerul nu e obligat să introducă ordine de cumpărare şi vânzare în situaţia în care activul suport al unui instrument financiar derivat de tip futures, tranzacţionat pe piaţa reglementată, de instrumente financiare derivate, administrată de S.C. SIBEX... este sus¬pendat de la tranzacţionare pe piaţa pe care se determină preţul de lichidare la scadenţă". Astfel, speranţele pentru creşterea volumului se legau de eventualitatea unor mişcări ample de preţ pe segmentul derivatelor valutare sau pe aur.
Cu toate acestea, până la ora 16.15, cel mai lichid produs continua să fie DEDJIA_RON, cu 313 contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia futures a indicelui creştea generos cu 120 de puncte, la 14.905 puncte.
Din sectorul valutelor, se remarca derivatul pe cursul euro/yen japonez, tot pe scadenţa septembrie, prin 116 contracte. Moneda comună creştea puternic, acumulând 1,39% şi fiind cotată la 131,30 yeni. Pentru perechea EUR/USD_RON, se observau 57 de contr