Zeci de analize medicale se plătesc cu bani grei în aşa-zisul sistem de sănătate finanţat de stat. În primele cinci zile ale fiecărei luni este o buluceală de nedescris la clinicile medicale, pentru că bugetul alocat de stat ajunge doar pentru o săptămână. Chiar şi-aşa, sunt nenumărate analize care au tarifele afişate la intrare, considerându-se că sunt la „cererea pacientului”. Dar dacă nu le faci, nu poţi afla ce boală ai.
Accesul la îngrijiri medicale gratuite este de câţiva ani o utopie, deşi problema asigurărilor private sau a privatizării spitalelor s-a pus doar episodic în discuţie. Dacă pacientul nu are bani, medicii nu au cum să pună măcar un diagnostic. Asta pentru că analizele medicale care l-ar fundamenta se plătesc de către bolnav. Pentru că multe dintre investigaţii se regăsesc în pachetul de bază şi ar trebui să fie gratuite, s-a inventat termenul de „analize la cerere”.
Procedură pe bani din buzunar
Potrivit procedurilor, orice persoană asigurată care prezintă simptome de boală trebuie să se prezinte la medicul de familie. Acesta, la rândul său, are mai multe opţiuni dar, de cele mai multe ori, solicită efectuarea unor analize. În funcţie de acestea, se emite şi reţeta medicală sau trimiterea către un medic specialist. Lipsa banilor din sănătate blochează însă acest lanţ şi, în cazul unui pacient sărac, diagnosticarea exactă este imposibilă. Cele mai multe analize se efectuează contra-cost iar preţurile nu sunt deloc mici. Şefii din sănătatea ieşeană susţin că plăţile sunt impuse de bugetul insuficient.
S-au inventat „analizele sugerate”
La fosta Policlinică Mare, actualmente Ambulator al spitalului Sfântul Spiridon, tarifele sunt afişate la loc vizibil, încă de la intrare. O banală ecografie, spre exemplu, costă între 40 şi 75 de lei. „Pacientul internat nu plăteşte aceste tarife. Ecografiil