Peste 800 de mii de profesori şi învăţători au revenit astăzi în şcolile franceze, o zi mai devreme decât cele 12 milioane de elevi aşteptaţi marţi să înceapă şcoala.
Noul an şcolar 2013-2014 este primul în cursul căruia va fi aplicată în ciclul primar noua reformă a ritmurilor şcolare, o reformă destul de controversată .
Ceva mai puţin de un sfert dintre elevii francezi vor avea începând de anul acesta un program nou de şcoală. Mai exact 17 la sută din comunele din Hexagon care şcolarizează circa 22 la sută din elevii şcolilor publice vor aplica de acum încolo reforma ritmurilor şcolare. Restul elevilor o vor aplica de abia de anul viitor.
O reformă controversată, criticată de principalul sindicat al profesorilor dar şi de mulţi părinţi. Un moment dificil deci pentru guvernul socialist care a transformat această reformă într-un adevărat cal de bătaie. Nu mai puţin de 4 înalţi responsabili politici – preşedintele Franţei, premierul şi doi miniştri – se deplasează pe teren luni şi marţi ca să evoce cu profesorii si elevii această mini-revolutie. În ce constă însă ea ?
Pe scurt, elevii din ciclul primar nu vor mai merge doar 4 zile la scoală – luni, marţi, joi şi vineri – ci vor avea trei ore şi miercuri dimineaţă, adică o săptămână de 4 zile şi jumătate. Ideea este de a usura programul celorlalte 4 zile restante, numărul total de ore pe săptămână rămânând neschimbat adică 24 de ore. În loc să termine deci orele la 16h30 după amiaza, tinerii elevi francezi vor termina la 15h sau 15h30.
Niciun elev nu va putea însă părăsi scoala până la 16h30. In timpul liber câstigat, o oră sau o oră şi jumătate în funcţie de localitate, copii vor putea exersa diverse activităţi.
Problema este că acestea vor fi în mare parte finanţate de muncipalităţi de unde şi teama de a asista la apariţia unor inegalităţi geografice în functie de "bogăţia" sau "s