Daca Europa da semne serioase de revenire, iar cele mai recente date economice confirma acest lucru, in Romania lucrurile sunt inca neclare. Cifrele PIB ar putea sa arate mai bine, dar performanta este conjucturala si se datoreaza agriculturii. In realitate, asteptarile managerilor din industrie si constructii sunt mai sumbre decat arata cifrele oficiale. Nici economistii nu sunt luati de val, dar am putea simti efectul redresarii economiilor din zona euro peste jumatate de an.
Cele mai noi informatii cu privire la economiile importante ale Europei arata in mod clar o revenire a increderii, managerii din industrie fiind mult mai optimisti si ca urmare indicele de sentiment PMI a urcat la noi maxime.
PMI (Purchasing Managers Index) este un indicator calculat de Markit care arata sanatatea industriei producatoare in economiile importante ale lumii. PMI este un indice de sentimebt bazat pe sondaje lunare in randul managerilor din industrie, putand astfel oferi indicii preliminare cu privire la ce se intampla in sectoarele respective si la viitoarea evolutie a industriei. PMI ia in calcul noile comenzi, productia industriala, nivelul stocurilor, somajul si preturile din sectoarele economice.
Un indice mai mare de 50 indica expansiunea sectorului, comparativ cu luna precedenta.
Potrivit datelor publicate luni, majoritatea economiilor importante din Europa au raportat expansiune in sectorul manufacturier, indicele PMI atingand noi maxime, ceea ce confirma revenirea economiei Europene.
Spania si Italia au inregistrat in august cel mai bun nivel al PMI din primavara lui 2011, dupa cum arata tabelul de mai jos realizat de Business Insider.
Germania isi mentine expansiune si chiar si Grecia da semne de revenire.
Multi analisti considera ca recesiunea in zona euro s-a incheiat si cifrele PMI (grafic) par sa confirme aceasta inver