100 de lei pe kilogram. Nu vorbim de comerţ, ci de costul unui kilogram slăbit la clinicile de nutriție din Capitală, care au ajuns să formeze o piață de circa 15 milioane de lei.
În 2009, doi tineri medici, proaspăt doctoranzi în „diabet, nutriţie şi boli metabolice“, au decis să nu aştepte eliberarea unui post în spitalele publice, ci să-și înfiinţeze propriul centru de nutriţie şi slăbit. Li s-a alăturat un investitor german, care a crezut în ideea lor, chiar dacă România era în plină criză financiară. Intrau pe o piaţă fără o ofertă consistentă, în care erau doar câţiva nutriţionişti „de apartament“, care ajutau oamenii cu diete mai mult sau mai puţin personalizate, iar acest lucru i-a încurajat. „Investiţia iniţială a fost de 35.000 de euro, pentru a porni efectiv, fizic. Ne-am extins apoi în medie cu o clinică pe an, şi astfel am ajuns anul acesta la patru clinici, toate în Bucureşti“, spune dr Cristian Panaite, care a fondat, alături de Andrea Dragomir, clinica de nutriţie Kilostop, ajunsă acum la un flux lunar de 700 de pacienţi.
Care este secretul popularităţii acestui tip de servicii medicale private, într-o perioadă de declin a cererii generale pentru acestea? Dacă privim statisticile, ne vom da seama: în total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal, potrivit Omnibus. Mai exact, o treime dintre români sunt supraponderali, iar ţara ocupă locul trei în UE la obezitatea infantilă. Pe lângă faptul că aspectul fizic este foarte important pentru unii angajatori, care discriminează candidaţii pe aceste criterii, potrivit unei cercetări BNS, supraponderalii tind să dezvolte afecţiuni asociate, care înseamnă suferinţă şi bani cheltuiţi pe tratament. Iată doar câteva dintre motivaţiile oamenilor dispuşi să plătească mii de lei pe programele de slăbire şi menţinere oferite de centrele de profil.
Prog