Un singur focar de toxiinfecţie alimentară semnalat pe litoral în această vară a fost confirmat de analizele de laborator
Toamna se numără amenzile, sau mai bine zis sancţiunile date de medicii veterinari ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor unităţilor care şi-au desfăşurat activitatea pe litoral. Ajutaţi de medici detaşaţi, 16 la număr, inspectorii constănţeni au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013, anul acesta activitatea fiind coordonată de directorul direcţiei locale, Geronimo Brănescu. Acesta a fost şi cel care a tras şi concluziile la finalul acţiunii. „Tocmai am încheiat Comandamentul Sezon Estival 2013 cu rezultate mulţumitoare şi asiguratorii pentru turiştii care ne-au vizitat în această vară. Când spun asta mă refer la un bilanţ pe care eu îl consider pozitiv. Mai exact, anul acesta am avut cinci suspiciuni de toxiinfecţie alimentară, din care una confirmată, celelalte patru neavând confirmarea de laborator. Concluzia este că a fost un an sigur pentru turişti şi constănţeni, sub aspectul consumului de alimente, nu un an perfect, dar este un bilanţ pozitiv”, a spus Brănescu.
Controale multe, sancţiuni pe măsură
Comandamentul s-a desfăşurat între 1 iulie şi 31 august, pe şapte locaţii deservite de echipe mixte formate din medici veterinari ai DSVSA Constanţa, precum şi medici detaşaţi. Numărul total de controale efectuate în unităţi de alimentaţie sezoniere şi permanente situate în zona costieră a litoralului – 2076. „Principalele ţinte au fost unităţile de alimentaţie publică, unităţi ce au cea mai mare densitate în zona litorală. În funcţie de specificul şi de componenţa unităţilor vizate, unităţi potenţial generatoare de risc, dacă ne referim la unităţi de tip măcelărie spre exemplu, care trebuie vizitate mai des, numărul controalelor a fost mai ridicat, aceste unităţi fiind controlate de mai