Băncile au primit recent fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei pentru acordarea de credite Prima Casă exclusiv în monedă naţională, o decizie adoptată de Guvern pentru eliminarea riscului valutar. Deşi schimbarea este majoră, paradoxal, ea nu va avea efecte la fel de majore asupra ieftinirii locuinţelor.
Pe de o parte, piaţa imobiliară s-a raportat şi se raportează la euro, în condiţiile în care majoritatea preţurilor afişate de vânzători sunt în moneda europeană. Decizia de a se acorda împrumuturi exclusiv în lei va introduce un calcul în plus, de convertire a sumelor în lei, dar nu va determina şi o schimbare semnificativă a nivelului de preţ.
Pe de altă parte, din cauza condiţiilor mai aspre de creditare, segmentul solicitanţilor pentru o locuinţă nouă prin Prima Casă va fi serios triat. Teoretic, scăderea numărului de clienţi ar trebui să se reflecte în preţul locuinţelor, însă piaţa imobiliară românească a demonstrat de multe ori că are mecanisme proprii de echilibrare, astfel încât specialiştii din domeniu nu anticipează scăderi importante de preţuri în perioada următoare.
„Preţurile apartamentelor îşi vor urma cursul firesc, nefiind influenţate de schimbările din programul Prima Casă. În 2013, piaţa imobiliară raportează o situaţie de stabilitate în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor comparativ cu anul anterior, scăderea procentuală fiind de 3-4%”, spun specialiştii în marketing ai agenţiei Blitz Imobiliare.
Nici reprezentanţii Alliance Finance Broker nu consideră că vom asista la reduceri importante de preţuri. „Nu cred că vom asista la scăderi de preţuri mai mari de 3-5%. Cerere există în piaţă, iar avansul de doar 5% face din Prima Casă un program foarte atractiv, în special pentru familiile tinere”, au punctat aceştia.
Primele consecinţe
Analiştii spun că atât cumpărătorii, cât şi vâ