Hidroelectrica, unul dintre cei mai importanţi producători de energie din România, a cheltuit până în prezent peste 260.000 de euro, fără TVA, prin contracte cu firme internaţionale de recrutare pentru a-şi găsi administratori şi directori privaţi, dar după un an şi jumătate de la demararea acestui proces campania de recrutare nu a avut niciun rezultat. În plus, unele contracte încheiate deja au expirat.
Firmele de recrutare spun că şi-au făcut treaba şi că au livrat candidaţi şi liste scurte de manageri profesionişti, dar că puterea de decizie finală nu este la ei.
Cazul Hidroelectrica este ilustrativ pentru întregul proiect de introducere de management privat la companiile de stat, care a devenit o modalitate de scurgere de bani publici fără niciun fel de rezultat.
Cine a luat banii?
„Companiile de recrutare cu care a lucrat sau lucrează Hidroelectrica în vederea aplicării prevederilor Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice sunt Egon Zehnder International Vezetoi Tanacsado Kft, Pedersen & Partners Consulting, Adecco România“, spun reprezentanţii Hidroelectrica, firmă care a ieşit recent din insolvenţă, la un an de la declanşarea procedurii.
Contractul cu Egon Zehnder a avut un preţ de 200.000 de euro, fără TVA, şi a expirat pe data de 23.04.2012.
„Obiectul contractului a constat în prestarea de servicii de recrutare de personal de conducere ce se va finaliza cu alegerea directorului general pentru Hidroelectrica, în perioada convenită. Durata contractului a fost de 12 luni“, mai spun reprezentanţii companiei de stat.
Continuarea pe ZFCorporate
Hidroelectrica, unul dintre cei mai importanţi producători de energie din România, a cheltuit până în prezent peste 260.000 de euro, fără TVA, prin contracte cu firme intern