Așadar, după o victorie obținută cu greutate și alte două blitz, Simona Halep se găsește în situația de a evolua în a doua săptămână a unui Grand Slam pentru prima oară în carieră. A doua săptămână la un Slam înseamnă în tenis cam ce reprezintă primăvara europeană la fotbal: simbolic, dar și valoric, este semnul relevanței. Te numeri printre cei care au trecut cu bine de iureșul preliminar al turneului, cei puțini, dar puternici, care joacă fazele avansate, meciurile care contează, care fac diferența între vârful clasamentului și pluton. Între prima și a doua săptămână se trage linia, se împart punctele mari și premiile cu adevărat consistente.
Pentru români, săptămâna a doua a fost, de cele mai multe ori, un fel de vis de neatins. Mergând în spate, numărăm șapte Slamuri de la ultima prezență românească în turul 4: tot la US Open se întâmpla asta, în 2011, când Monica Niculescu ajungea în această fază, pierzând la Kerber. Ca să găsim următorul moment ne întoarcem la Roland Garros-ul din 2009, când Sorana Cîrstea juca sferturile de finală acolo, eliminată de Sam Stosur. Iar cea de-a treia apariție a unui român în săptămâna a doua este cea a lui Victor Hănescu, în 2005, învins de Roger Federer, în sferturile Roland Garros.
Per total, după revoluție, românii au jucat în șase sferturi de Slam la simplu, plus o semifinală, cea reușită de Irina Spîrlea la US Open (a pierdut cu Venus Williams, 6-7, 6-4, 6-7, după două mingi de meci ratate). Este exact motivul pentru care rezultatul obținut de Simona Halep la New York este unul notabil. Și din notabil are toate șansele să se transforme într-unul memorabil, dacă jucătoarea noastră va continua în același ritm.
Spuneam ieri că a venit timpul să nu ne mai fie frică să evaluăm corect nivelul actual al Simonei. Reiau: "Simona nu este un balon cu săpun. Victoriile Simonei nu sunt un accident. Simona s-a meta