În ultimii ani a numărul moldovenilor obezi a crescut, un fenomen care până acum nu era specific ţării noastre. Sursa: SHUTTERSTOCK
Din cauza unui regim alimentar neechilibrat şi a lipsei de mişcare, tot mai multe persoane, inclusiv copii, devin supraponderali.
Epidemie a civilizaţiei
Medicii spun că numărul persoanelor care devin obeze creşte simţitor, fenomenul fiind unul caracteristic acestui secol, când dinamica este redusă, iar accesul la alimente bogate în calorii este foarte facil.
"Suntem în secolul XXI, iar obezitatea se consideră a fi o epidemie a civilizaţiei. Avem un regim hipodinamic. Mâncăm fast food-uri cu un conţinut bogat de glucide, carbohidraţi şi proteine care duc la îngrăşare sigură", spune Angela Peltic, medic gastroenterolog la Spitalul Republican din Capitală. Pe lângă excesul de alimente care duc la obezitate, în mare parte, acumularea de ţesut adipos apare şi în urma unor şocuri de natură psihică, care dereglează echilibrul mental şi generează apariţia depresiilor. Tensiunea nervoasă acumulată în timp dereglează întreaga activitate a sistemului endocrin.
O altă teorie a nutriţioniştilor este aceea că obezitatea generată de patologiile endocrine poate fi transmisă şi prin ereditate. "Nu doar consumul exagerat de mâncare determină îngrăşarea. Sunt oameni care se nasc cu aceste patologii. În principiu, obezitatea morbidă se tratează greu. Nu presupune doar diete sau un regim alimentar strict, dar şi tratamente medicale riguroase", explică Angela Peltic.
Copiii sunt cei mai afectaţi
Obezitatea este cea mai periculoasă atunci când apare la o vârstă fragedă, la copii. "Astăzi avem calculatoare, iar copiii nu mai sunt cei de altă dată. Mulţi dintre ei stau în faţa monitoarelor zi şi noapte. Asta nu presupune doar lipsa de mişcare, dar mai stimulează puternic şi necesitatea de a mânca", spune gastroenterologul