Tot mai multe femei solicită teste gratuite pentru depistarea cancerului de col.
Implementat la Roman în luna aprilie a acestui an, Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin atrage din ce în ce mai multe femei. Astfel, de la implementarea programului şi până acum, aproximativ 800 de femei au solicitat trimitere de la medicii de familie şi au călcat pragul cabinetelor medicilor ginecologi pentru a efectua un test Papanicolau.
“Ne bucură foarte mult că interesul femeilor pentru acest program devine din ce în ce mai mare. Tot mai multe femei solicită medicului de familie trimitere pentru acest test gratuit, pentru că au înţeles importanţa depistarii precoce a cancerului de col. Din cele 800 de femei care au făcut testul, în două cazuri rezultatele au fost mai deosebite, în sensul că a fost nevoie de investigaţii suplimentare. La cabinet vin, în egală măsură, atât femei din mediul urban, cât şi din cel rural”, a declarat medicul Laura Arvătescu, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman şi coordonatorul programului.
Programul se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani, fiind incluse femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, fie că sunt asigurate sau nu. Testările sunt gratuite. Sunt excluse din program femeile care au o neoplazie de col sau genitală, femeile care au absenţa congenitală a colului şi femeile care au suferit o histerectomie.
Pentru a beneficia de aceste testări, femeile interesate trebuie să urmeze câţiva paşi simpli. Ele trebuie să se prezinte la medicul de familie, de preferat în luna în care s-au născut. La cabinet, ele vor primi un formular tipizat. Împreună cu acesta, femeile se vor prezenta la camera 19 de la parterul Spitalului Roman, acolo unde se află cabinetul de Obstetrică şi Ginecologie. Aici, medicii specialişti vor recolta, în fiecare zi, testul Papanic