Fotbaliştii din România vor avea posibilitatea să anunţe tentativele de trucare a meciurilor prin intermediul unei aplicaţii pe telefon, în cazul în care iniţiativa va avea succes în Finlanda, acolo unde a fost pusă deja în practică.
Până atunci jucătorii români au posibilitatea să denunţe astfel de cazuri prin intermediul unei căsuţe de email - meciuritrucate@frf.ro , promovată de către structura de integritate din cadrul FRF.
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a organizat luni, împreună cu FRF şi Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România un seminar având ca temă combaterea meciurilor trucate şi a mafiei pariurilor. La nivel european, proiectul "Don't fix it" reprezintă o iniţiativă comună a sindicatului mondial al fotbaliştilor, FIFPro, a UEFA şi a Comisiei Europene.
"Partenerii acestui proiect sunt România, Anglia, Scoţia, Ungaria, Slovenia, Italia, Norvegia, Finlanda şi Grecia. Finlanda a avut deja o iniţiativă lăudabilă, a reuşit să facă o aplicaţie pe telefon pentru jucătorii de acolo, care pot apela la ea pentru a semnala cazurile în care planează suspiciunea asupra unor meciuri trucate. Este totul anonim, se pot înregistra printr-un ID şi o parolă. Se numeşte «Red Button» şi dacă se va dovedi că este o aplicaţie bună va fi probabil implementată şi în România", a declarat vicepreşedintele AFAN, Emilian Hulubei.
Oficialul AFAN a precizat faptul că 55 la sută dintre jucătorii din Europa de Est au fost abordaţi de către reprezentanţi ai mafiei pariurilor: "Necesitatea acestui proiect a plecat de la o cercetare făcută în estul Europei, întreprinsă de FIFPro, care s-a concretizat prin publicarea unei cărţi negre. Au fost chestionaţi fotbaliştii din Europa de Est. Sunt foarte multe meciuri suspectate. Conform acestor date 55 la sută dintre jucători au fost abordaţi de mafia pariurilor, iar 36 l