Deşi poate părea greu de crezut, trei foşti directori general, un director de producţie şi un magaziner de la Uzina Mecanică Sadu sunt anchetaţi de procurorul Emil Moţa pentru că au făcut cam ce au vrut cu „rezerva de mobilizare” pe care unitatea trebuia să o aibă în cazul în care România ar fi fost pusă în situaţia să apeleze la aceasta. Cei anchetaţi se apără şi spun că uzina nu mai are de ani buni o astfel de rezervă, legislaţia modificându-se astfel încât ei să poată sta acum liniştiţi, deşi ieri tocmai s-a început urmărirea penală împotriva lor.
Cei trei foşti directori generali pe care ancheta deschisă de Emil Moţa imediat după vacanţa de vară îi are în vizor pe Lori Boian, Ilie Lăudat şi Nicolae Dijmărescu. Dintre cei trei, primul şi al treilea sunt clienţi mai vechi ai anchetatorilor, Boian fiind judecat în prezent în dosarul ce vizează moartea a două angajate ale uzinei într-o explozie din iarna lui 2011. Dijmărescu are şi el de dat explicaţii în faţa judecătorilor după ce a fost trimis în judecată în dosarul din primăvară privitor la furturile de armament.
De altfel, dosarul furtului de armament a stat şi la baza deschiderii anchetei de acum. Atunci anchetatorii au organizat, cu sprijinul SRI, un flagrant, pentru a-l prinde pe un muncitor care fura cartuşe cu plasa şi le vindea unui ofiţer sub acoperire. Imediat după flagrant, uzina a fost evacuată şi percheziţionată pas cu pas, poliţiştii şi procurorul Emil Moţa descoperind cu această ocazie că nimeni nu avea o evidenţă clară a materialelor folosite în procesul de producţie. Muncitorilor le treceau prin mâini milioane de cartuşe, fără a exista un inventar al acestora, anchetatorii descoperind şi că „rezerva de mobilizare” nu mai există.
Acuzaţia: delapidare şi instigare la delapidare
Boian, Lăudat şi Dijmărescu au fost ieri în faţa lui Emil Moţa pentru a da explicaţii şi, mai curâ