Doar o parte dintre persoanele disponibilizate din companiile de stat vor beneficia de venitul lunar de completare până la găsirea unui nou loc de muncă. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate în ultima şedinţă de guvern, a fost introdusă o nouă regulă, prin care doar cei concediaţi din cadrul operatorilor economici reclasificaţi în sectorul administraţiei publice primesc astfel de sprijin financiar de la stat. Pe lista publicată de INS în această categorie se regăsesc din Alba doar UM Cugir şi Cugireana (aflată în procedură de insolvenţă).
Potrivit legislaţiei aplicate din 2003, persoanele disponibilizate primesc indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi. Venitul lunar de completare este stabilit odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 şi 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, şi pe 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.
Printr-o ordonanţă aprobată în ultima şedinţă, Guvernul a decis însă să aplice o nouă regulă, restric