Intoleranţa alimentară este o problemă semnalată tot mai frecvent de către medici care observă la pacienţii lor diverse tipuri de sensibilitate la anumite alimente. De obicei, această sensibilitate este percepută ca o problemă digestivă de moment, însă doctorii recomandă tratarea cu seriozitate a acestor probleme.
Intoleranţa alimentară este adesea confundată cu alergia alimentară, deşi sunt probleme diferite, cu manifestări diferite. Acesta este motivul pentru care fiecare persoană ar trebui să cunoasă tipul de alimentele care le fac rău.
ALERGIA ALIMENTARĂ este provocată de alimente pe care organismul le percepe ca fiind periculoase. Peştele, alunele şi nucile sunt alimente care pot provoca alergii alimentare. Medicii recomandă renunţarea definitivă la alimentele care provoacă alergii.
INTOLERANŢA ALIMENTARĂ reprezintă sensibilitatea organismului faţă de anumite alimente consumate. Fiecare aliment este descompus cu ajutorul anumitor enzime, iar atunci când una dintre enzimele necesare descompunerii lipseşte ori se găseşte într-o cantitate prea mică, apare intoleranţa alimentară. INTOLERANŢA apare atunci când organismul nu poate digera un anumit aliment. Recomandările medicale indică, în aceste cazuri, consumul rar şi în cantităţi mici al alimentelor care provoacă intoleranţă.
CELE MAI FRECVENTE TIPURI DE INTOLERANŢĂ ALIMENTARĂ
- Intoleranţa la gluten - imposibilitatea sistemului digestiv de a digera produse pe bază de cereale. Simptomele sunt constipaţia, diareea, durerile abdominale, balonarea exesivă.
- Intoleranţa la lactoză - incapacitatea de a digera zahărul din lapte. Dupa aproximativ 30 de minute de la consumarea produsului lactat, poate apărea greaţa, balonarea, diareea sau crampele abdominale.
- Intoleranţa la histamină - incapacitatea sistemului digestiv de a digera alimentele cu un conţinut ridicat de histamină (vi