Apa acumulată la centrala accidentată Fukushima ar putea fi deversată în mare, după ce este decontaminată, a anunţat luni preşedintele Autorităţii de reglementare nucleară, relatează AFP.
"Am putea lua în considerare deversarea apei în ocean, cu condiţia ca nivelul contaminării radioactive să rămână sub limita legală", a declarat Shunichi Tanaka, într-o conferinţă de presă.
"Insist asupra faptului că acest lucru se referă numai la apa slab radioactivă, care va fi asanată", a adăugat şeful acestei instanţe independente, aflat în funcţie din septembrie 2012.
"La un moment dat va fi inevitabil să deversăm această apă într-un loc, în ocean sau în altă parte", a afirmat el.
"Pragul de contaminare aplicat va fi cel permis la nivel internaţional pentru apele eliminate de instalaţiile nucleare care funcţionează normal. Nu intenţionăm să cerem de o derogare pentru a ocoli limitele admisibile", a promis Tanaka.
"Vor fi necesare explicaţii pentru a obţine înţelegere din partea comunităţii internaţionale", a adăugat el.
"Dacă vom decide să deversăm apa în mare, vom depune toate eforturile să coborâm cât mai mult posibil nivelul sub limita admisibilă, folosind dispozitivul de decontaminare numit ALPS", a precizat Tanaka.
În prezent, ALPS (proiectat de către grupul nipon Toshiba) este în pană de câteva luni. În plus, deşi acest echipament complex poate filtra 60 de produse radioactive, el nu permite eliminarea tritiului.
"Va fi nevoie de alte mijloace suplimentare", a recunoscut Tanaka.
El a insistat asupra importanţei înţelegerii datelor comunicate.
"Între 20 şi 30.000 de miliarde de becquereli de tritiu au fost dispersaţi în mediul înconjurător, în mai mult de doi ani, dar am făcut calcule, iar acest nivel reprezintă doar 35 de grame de tritiu", a subliniat Tanaka, asigurând că nu intenţionează să subestimeze situ