Unsprezece centimetri într-un secol. Atât au câştigat în înălţime, în medie, bărbaţii europeni, în perioada 1870-1980, se arată într-un studiu dat publicităţii luni şi preluat de cotidianul francez Le Monde.
Studiul a descoperit, contrar aşteptărilor, că înălţimea medie a europenilor a crescut în timpul celor două războaie mondiale şi a crizei economice dintre ele, atunci când sărăcia, raţiile alimentare şi greutăţile războiului ar fi trebuit să limiteze dezvoltarea oamenilor. E posibil ca această creştere în înălţime să aibă legătură cu decizia oamenilor de a face mai puţini copii în această perioadă, iar o familie mai mică numeric a fost asociată cu o creştere a înălţimii medii, spun cercetătorii.
Această creştere în înălţime este pusă de cercetători pe seama progreselor medicale, adaugă sursa citată. “Chiar dacă talia medie a fluctuat de-a lungul secolelor, creşterea constatată de la finele secolului al XIX-lea până acum este cu adevărat fără precedent”, scrie autorul studiului, Timothy Hatton.
Economist la Universitatea britanică din Essex, el a analizat datele referitoare la tineri de circa 21 de ani din 15 ţări ale Europei, născuţi între anii 1870 şi 1980. Rata lor de creştere reprezintă un centimetru pe deceniu în medie, în ritmuri diverse, dar care le depăşesc cu mult pe cele observate în Africa, America Latină sau Asia în aceeaşi perioadă, arată studiul, care nu furnizează totuşi cifre exacte privind talia tânărului european mediu.
În Europa de Nord (Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia şi Suedia) şi Centrală (Austria, Belgia, Germania, Marea Britanie şi Irlanda), înălţimea a crescut net mai rapid în perioada care înglobează cele două războaie mondiale şi criza din 1929, moderându-se ulterior. În schimb în Europa de Sud (Franţa, Italia, Portugalia, Grecia, Spania) accelerarea a fost foarte susţinută după cel de-al