Scris de Veronica Bursaşiu - Bihorenii din zona Salonta au fost invitaţi duminică pe uspăţ.
Oamenii au fost ademeniţi cu “mândrele noastre obiceiuri”, cu sunetul unic al hidedi cu goarnă, dar mai ales au fost invitaţi să-şi astâmpere setea “cu un strop de pălincă de prune şi foamea cu nişte sarmale gătite ca la mama acasă”. Oamenii nu s-au lăsat prea mult rugaţi şi peste 500 de invitaţi au venit în Parcul Maria din Salonta.
15.000 de sarmale au fost pregătite la Festivalul Sarmalelor. Aproape jumătate dintre acestea au fost oferite participanţilor de echipa salontană înscrisă în concurs.
“Orice loc de pe pământ îşi are istoria lui. Trebuie să ştii să o asculţi şi un dram de iubire să o înţelegi”, consideră gazdele celei de-a V-a ediţii a Festivalului Sarmalelor de la Salonta : senatorul Valeriu Boeriu, consilierul judeţean Ioan Sala şi consilierii locali Ramona Buz şi Răzvan Sala. Parteneri în organizarea evenimentului au fost preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa şi primarul Salontei Torok Laszlo. Invitat special a fost portarul de legendă al Stelei Helmuth Duckadam. 10 echipe au fost înscrise în concurs. Bucătari din: Batăr, Cefa, Avram Iancu, Mădăras, Salonta , Tinca, Tulca, de la Restaurantul Millenium şi nu în ultimul rând de la Restaurantul Slavia i-au răsfăţat pe participanţi cu bunătăţi. Încă din primele minute, oamenii s-au aşezat la coadă la bucătarii de la Slavia. Am vrut să aflăm de ce au stat oamenii la rând. ”
În primele 20 de minute am împărţit 400 de sarmale. Reţeta noastră? Am pus în ceaun multă pasiune şi mult suflet… Am pus două feluri de carne de porc: mangaliţă şi porc de casă. Pe fundul ceaunului am pus ciolan afumat , ceea ce a dat un gust deosebit sarmalelor”, ne-a spus Miroslav Iabloncsik, proprietarul restaurantului. Fiindcă toţi concurenţii au fost extrem de bine pregăţiti, toţi concurenţii au fost răsplătiţi