Prima lecție din noul an școlar în Republica Moldova.
35.000 de copii au intrat luni în clasa întâi. În total, a informat Ministerul Educaţiei, 360.000 de tineri au început şcoala, cu un deficit de o mie de cadre didactice. Potrivit ministerului însă, acesta va fi acoperit în timp cu tineri absolvenţi. Prima lecţie s-a desfăşurat sub sloganul „Cultura Republicii Moldova la 22 de ani de independenţă”. Diana Răileanu relatează de la liceul Gheorghe Asachi din capitala Moldovei.
Elevii, dar mai ales părinţii au fost copleşiţi de emoţii astăzi când a răsunat clopoţelul de la început de an şcolar. Mulţi dintre ei au recunoscut la microfonul Europei Libere că pentru a-şi trimite copiii în clasa întâi au un pus bani deoparte mai multe luni:
„Da, e oleacă scump. Ne străduim să fie bine. Unul poate să-şi permită, altul nu, poate chiar să intre în datorii ca să cumpere tot ce trebuie pentru şcoală. Oleacă e scump, dar ce să faci, trebuie de învăţat.”
Europa Liberă: Dar ce e scump?
„Hăinuţele, rechizitele, întreţinerea clasei, a şcolii... pentru părinţi e oleacă greu.”
Europa Liberă: Am văzut elevii cu telefoane mobile scumpe, cu tablete. Dvs vi le permiteţi?
„Mai greu. Avem doar un telefon simplu, ca să ştim unde ea se găseşte.”
Ce cred părinţii că i-ar scuti de cheltuieli? Uniforma şcolară, de exemplu. De asemenea, spun ei, uniforma i-ar disciplina pe copiii:
„Ca să trimeţi acum un copil la şcoală e foarte scump.”
Europa Liberă: Dvs când mergeaţi la şcoală tot erau atât de mari cheltuielile?
„Parcă îmi pare că nu, mai ales că toţii purtam uniformă. Tot era greu, dar îmi pare că nu erau chiar atât de mari cheltuielile.”
Europa Liberă: Credeţi că e mai bine copiii să poarte uniformă şcolară?
◀ ▶ < ▶ || > 1/25 ... ⇱