Spaţiile fostelor fabrici predecembriste din Timişoara, falimentate după 1990, au devenit proiecte artistice pentru Asociaţia Simultan, care lansează, luni, evenimentul ‘Spaţii în aşteptare II’, ce se va derula până în data de 15 septembrie.
Organizatorii susţin că proiectul funcţionează ca o platformă pentru diferite proiecte ce aduc în discuţie spaţiul public şi transformările acestuia în istoria recentă, posibilităţile de subvertire a discursurilor rasiste şi sexiste, revendicarea spaţiului public ca spaţiu comun şi imaginarea unor variante de folosire a spaţiului public într-un mod democratic, incluziv şi responsabil. Prima ediţie a evenimentului, cea de anul trecut, a constat în vizitarea şi documentarea unor locaţii post-industriale din Timişoara, care au funcţionat ca fundal pentru realizarea unor filme video. ”O parte importantă a proiectului a constat în faptul că am încercat să aflăm detalii despre istoriile acestor locuri, să găsim fragmentele de ştiri care au mai rămas online despre felul în care aceste fabrici au fost falimentate forţat, să analizăm urmele disparate care mai rămân din istoriile abuzurilor, din istoriile grevelor şi ale protestelor, au susţinut reprezentanţii Asociaţiei Simultan într-o prezentare a evenimentului.
De asemenea, ei au mai arătat că au discutat cu oameni care trăiesc şi care mai lucrează în preajma acestor locuri, poveştile personale ale acestora întărind convingerea că memoria trecutului nostru recent este mult mai nuanţată şi mai complexă decât apare în discursurile oficiale. În cadrul proiectului ‘Spaţii în aşteptare II’, un interes deosebit îl reprezintă pentru organizatori identificarea posibilităţilor de acţiune. ”În ultima perioadă, nu doar spaţiul public – ca spaţiu fizic – e din ce în ce mai restrâns, atâta vreme cât spaţiile pentru o viaţă publică sunt tot mai mult cele private, dar şi ideile d