“Mai toată lumea are bani în buzunar şi fiecare, mai rău decât la fotbal, ştie cum e cu banii, dar aproape toată lumea nu ştie exact cum funcţionează sistemele financiar-bancare pentru că sunt complicate”, a spus, ieri, la Universitatea Maritimă din Constanţa, guvernatorul BNR, academicianul Mugur Isărescu, în deschiderea proiectului educaţional „ACADEMICA BNR” 2013, un forum-dezbatere care îşi propune să consolideze dialogul dintre banca centrală, mediul economic instituţional şi comunitatea academică.
Comunicarea şi credibilitatea, factori-cheie
În acest sens, reprezentantul BNR a subliniat importanţa pe care o au comunicarea şi credibilitatea într-o bancă centrală. “Ne-am convins cu tărie că prin credibilitate şi printr-o bună comunicare politicile noastre devin mai eficiente. Credem cu tărie că un public educat în probleme financiar bancar înţelege mai bine comunicatele băncii centrale, crede mai uşor în lucrurile adevărate, nu în manipulări şi nu în răstălmăciri”, a completat acesta. Mugur Isărescu a amintit şi de proiectele educaţionale în care parteneri sunt studenţii economişti.
“Şcoala să aibă un grad de atractivitate ridicat”
Prezent la acelaşi eveniment, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ea întărit ideea educării generaţiilor mai tinere în domeniul financiar-bancar. “Ministerul Educaţiei a aprobat săptămâna trecută curriculum opţional pentru învăţământul primar pe educaţie financiară. Este un alt proiect, lucrat cu banca, dezvoltat cu experţi din Banca Naţională şi de la Institutul de ştiinţe ale educaţiei. Un program similar se dezvoltă la nivelul liceelor. După modelul ACADEMICA şi proiectul cu Banca Naţională, vom încerca să dezvoltăm proiecte similare cu Ministerul Justiţiei, cu Ministerul Sănătăţii, de asemenea pe zona de teatru şi film. Am aprobat deja filozofie, educaţie civică, iată teme pe care încercăm să le abordă