După ce ani la rând a ratat cu consecvenţă aducerea inflaţiei în ţintă, iar în ultimii ani preţurile de consum şi-au temperat creşterea pe fondul scăderii veniturilor populaţiei şi al unor ani agricoli de excepţie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu pretinde că politica monetară a băncii centrale a fost anticiclică, atât înainte, cât şi după declanşarea crizei.
'În România, politica monetară a urmărit reducerea inflaţiei, care, în pofida unor întreruperi temporare de trend, tinde, în prezent, către un nivel compatibil cu definiţia europeană a stabilităţii preţurilor. BNR a acţionat în sensul asigurării unui cadru macroprudenţial adecvat restabilirii echilibrelor economice şi menţinerii stabilităţii financiare', spune Mugur Isărescu într-o prezentare susţinută la ediţia a II-a a forumului - dezbatere 'Academica BNR' 2013, care a avut loc la Constanţa, informează Agerpres.
Potrivit acestuia, în perioada de expansiune economică, BNR a adoptat o conduită restrictivă, respectiv majorări considerabile ale ratelor rezervelor minime obligatorii, creşteri ale ratei dobânzii de politică monetară, înăsprirea normelor de creditare. În perioada de recesiune economică, BNR a acţionat în sensul stimulării cererii agregate, precum reduceri ale ratei dobânzii de politică monetară şi diminuări ample ale ratelor rezervelor minime obligatorii.
'Diferenţele dintre politica monetară din economiile emergente şi cea din ţările dezvoltate sunt generate de contextele economice diferite. În economiile dezvoltate, ratele dobânzilor de politică monetară au fost reduse până aproape de zero încă de la începutul crizei, pentru a evita riscul deflaţiei. În economiile emergente, şocurile de ofertă au împiedicat reducerea mai abruptă a ratei dobânzii de politică monetară', conform documentului.
De fapt, după ce a dat drumul la creditare să se desfăşoare după normele prop