Expoziţia „SOS - Salvaţi culele din România“ a fost deschisă ieri în Piaţa „Mihai Viteazul“. Tot ieri, la amiază, a avut loc o masă rotundă cu cei care ar putea să salveze aceste construcţii istorice. Deşi primarii localităţilor în care se află culele au fost şi ei chemaţi, la întâlnire s-a prezentat doar... unul. La fel s-a întâmplat şi cu reprezentanţii direcţiilor de cultură judeţene.
Campania Uniunii Arhitecţilor din România - filiala Oltenia, „SOS - Salvaţi culele din România“, îşi doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra stadiului în care au ajuns aceste construcţii. Deşi problema este dramatică pentru majoritatea acestor construcţii, lipsa de interes şi de bani nu face decât să accentueze starea în care se află. Dacă nu se va face ceva în curând, acestea vor ajunge o ruină. Acestea au fost lucrurile care s-au discutat ieri în cadrul unei mese rotunde găzduite de sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, între reprezentanţi ai Institutului Naţional de Patrimoniu, Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, ai Muzeului Olteniei sau ai Muzeului de Artă din Craiova.
Arhitectul Pavel Popescu, iniţiatorul acestei campanii, a lansat invitaţii de participare la această masă rotundă către toţi primarii comunelor pe teritoriul cărora se află cule. Dovadă a interesului lor este numărul de edili care a făcut un efort pentru a vorbi despre această situaţie. Din 37 de primari, dintre care 33 din Oltenia, doar... unul s-a prezentat la întâlnire: Dumitru Ciontea, primarul comunei Cernăteşti, localitate unde există Cula Cernăteştilor pe care Muzeul Olteniei o va restaura cu bani de la judeţ. La fel ca în cazul primarilor s-a întâmplat şi cu reprezentanţii direcţiilor de cultură de pe teritoriul judeţelor în care se află astfel de construcţii.
Cule declasate ca monumente istorice
Singurul reprezentant de la nivel