Teatrul Andrei Mureşanu (TAM) aduce la Sfântu Gheorghe proiectul „Despre România, numai de bine” al regizorului Ana Mărgineanu şi dramaturgului Ştefan Peca. Proiectul propune o analiză neconvenţională a prezentului, plecând de la un plan local şi ajungând apoi să transpună în scenă idei mult mai ample.
Ana Mărgineanu a descris proiectul ca fiind „un fel de artă artistică a României”, în care dramaturgul şi regizorul se duc într-un oraş al ţării, necunoscut lor, şi vreme de două săptămâni vorbesc cu cât de mulţi oameni pot: primar, vedete locale, medici, elevi, artişti, poliţişti, cazuri sociale, pensionari, vânzători ş.a., iar apoi încep să „construiască” o piesă de teatru, pornind de la poveştile, dorinţele, visele şi experienţele lor, precum şi pe baza diverselor poveşti sau legende pe care le are oraşul respectiv.
„Vorbim despre un proiect dedicat locuitorilor oraşului, un spectacol în care ei se vor regăsi, dar nu aşa cum se ştiu, ci prin ochii unor străini – adică ai noştri. Important este ca oamenii să ştie că au o viaţă suficient de interesantă pentru a fi pusă în scenă şi că teatrul este despre ei şi în slujba lor. Piesa de teatru se va naşte din această cercetare dezordonată a nostră şi din experienţele anterioare pot spune că deşi porneam cu teama că oamenii sunt oameni, nu pot spune mereu ceva nou… la final înţelegeam mereu că totul e unic, spectacolele sunt de fiecare dată altfel şi nicio poveste nu seamănă cu o alta”, a explicat Ana Mărgineanu.
La rândul său, Ştefan Peca a declarat că fiecărui oraş în care a fost invitat proiectul – Baia Mare, Piatra Neamţ şi Târgovişte, i s-a scris o poveste specială, jucată de actorii teatrelor de acolo. Iar spiritul fiecărui oraş a fost surprins diferit, în funcţie de ceea ce ofereau locurile şi oamenii.
„Suntem curioşi de ceea ce vom descoperi la Sfântu Gheorghe, de oamenii şi poveştile de ai