Electoratul a încercat toate soluțiile și nici una nu i se mai pare viabilă. Absenteismul și nostalgia dictaturii
Încrederea în liderii politici scade și doar 35 la suta dintre români ar merge la vot daca ar fi alegeri duminica viitoare, potrivit unui sondaj Sociopol.
Un studiu al prezentei la vot pentru perioada 1990-2012 ar putea scoate la iveală o scădere cu aproape 50 la sută a electoratului în cei 22 de ani de tranzitie de la comunism spre democratie.
In 1990 peste 80 la suta dintre români au mers la urne, ceea ce sugera mult optimism pentru oamenii abia ieșiți de sub dictatură.
Anul trecut la alegerile parlamentare din decembrie au votat 41 la suta dintre români, iar interesul lor față de politică și procesele electorale este în scădere.
Entuziasmul anilor 1990 s-a epuizat în conflictele politice nesfîrșite, iar mizele alegerilor pentru românul obișnuit par să se fi terminat odată cu primirea României în Uniunea Europeană.
Până în 2007, când s-a întâmplat acest lucru se mai vorbea încă în România despre votul împotriva „comuniștilor”, a celor care l-au susținut pe Ion Iliescu și care i-au continuat ideile.
Odată depășită teama întoarcerii înapoi, după aderarea la Uniunea Europeana, liderii români nu au fost în stare să lanseze un alt obiectiv național, iar alegerile nu au mai avut o miză reală.
În oglindă, un alt subiect care-i mobilizează pe români este Rusia, numai că mobilizarea este în sens negativ, si din ce in ce mai mica.
Influența Moscovei asupra României nu este bine venită, iar dacă unul dintre politicieni indrazneste să facă o alăturare de acest fel riscă să se prăbușească în sondaje.
Fostul ministru de externe și candidat la prezidențiale din partea socialiștilor în 2009, Mircea Geoană a făcut o vizită secretă la Moscova, despre ca