Cele mai importante aplicaţii pentru smartphone-uri şi tablete utilizate în scopul îmbunătăţirii şi monitorizării stării de sănătate transmit informaţii către terţe companii, arată un raport al unei firme de securitate online, citat de Financial Times.
Atunci când folosiţi o aplicaţie de tip wellness pentru a obţine un remediu pentru durerea de cap sau pentru a vedea câte calorii are un hamburger, sunt mari şanse ca informaţiile introduse să fie livrate unor companii farmaceutice sau de asigurări.
Cele mai utilizate aplicaţii pentru sănătate, precum MapMyFitness, WebMD Health şi iPeriod, transmit informaţii către aproape 70 de companii, arată Evidon, o firmă de securitate online şi analize web.
Companiile de publicitate şi marketing primesc şi procesează datele strânse de la utilizatori privind bolile de care suferă, diete, distanţele parcurse cu bicicleta şi chiar despre ciclurile menstruale pentru a construi profile şi reclame personalizate.
„Este vorba despre unele dintre cele mai sensibile detalii din viaţa personală care devin foarte accesibile altora. Acele informaţii sunt aspirate şi colectate pe furiş de către o armată de companii care îşi împart, vând şi cumpără acele date”, a spus Jeff Chester, director executiv al unui grup pentru protecţia consumatorilor din SUA.
Unii dezvoltatori de aplicaţii wellness, precum WebMD, au răspuns că informaţiile transmise despre utilizatori sunt anonime şi nu sunt vândute.
Aplicaţiile medicale au înflorit mult în ultimii ani, găsindu-se cu sutele în magazinele virtuale ale platformelor Apple şi Google. În schimbul oferirii în mod gratuit a aplicaţiilor, companiile dezvoltatoare obţin profit prin vânzarea datelor obţinute de la utilizatori sau prin reclame.
Cele mai importante aplicaţii pentru smartphone-uri şi tablete utilizate în scopul îmbunătăţirii şi mon