Scriitorul Laurian Stănchescu, omul de cultură care a inițiat demersurile de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuși, ar vrea ca actuala clasă politică „să-şi asume şi să promoveze marea şi străvechea cultură românească”. Din păcate, până acum, Stănchescu a cam fost dezamăgit de politiceni.
Potrivit scriitorului Laurian Stănchescu, care a acordat un interviu pentru Agerpres, politicienii români ar trebui să urmeze îndemnul adresat, în 1931, de Nicolae Iorga regelui Carol al II-lea, care i se adresa suveranului: „Majestate, sunteţi conducătorul României, trebuie să vă asumaţi valorile ei culturale şi spirituale!”. „Dragii mei români, vă chem (…) să redevenim între naţiunile lumii o ţară demnă, admirată, respectată, cultă, preţuită, o ţară plină de idealuri şi care să fie pe axa lumii un punct cardinal. Constantin Brâncuşi vorbea despre ţara lui, România, că nu are asemănare în lume, iar domnitorii care au murit pentru ea cred din mormintele în care stau că suntem asemenea lor. Sacrificiul lui Brâncoveanu şi al copiilor săi, răpuşi sub securea trădării, nu mai zguduie astăzi pe nimeni. Oricât de mari ar fi idealurile, cultura sau istoria unui popor, se pot sfârşi într-o clipă dacă faptele celor aleşi să le sporească strălucirea nu sunt morale şi spirituale. Dacă ne uităm în cultura şi istoria lumii, sunt mulţi români care i-au dat continuitate, măreţie şi universalitate. Numai de ei suntem legaţi, aşa cum este legat pruncul de mamă şi viii de morţi, numai faţă de ei şi de copiii noştri avem sfânta datorie să ne redăm ţara şi să o redăm lumii, încununată cu cei mai frumoşi lauri. Politica nu este o artă nobilă, dar poate deveni dacă este închinată omului!”, spune Laurian Stănchescu.
Scriitorul Laurian Stănchescu, omul de cultură care a inițiat demersurile de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuși, ar vrea ca actuala cl