Numai şase dispozitive folosite de persoanele cu diverse afecţiuni respiratorii şi aruncate la gunoi generează aceeaşi amprentă de carbon ca o maşină care face ocolul Pământului.
Începând din această lună, timp deo jumătate de an, compania GSK va desfăşura în Bucureşti un program pilot de colectare şi eliminare finală a inhalatoarelor folosite, indiferent de tip sau companie producătoare. Este vorba despre primul program pilot de colectare a acestor dispozitive direct de la pacienţi, iniţiat de GlaxoSmithKline (GSK) România, în parteneriat cu Farmaciile DONA. Scopul este reducerea impactului de mediu provocat de depozitarea în natură a acestor deşeuri medicale poluante. Programul este implementat cu sprijinul Societăţii Române de Pneumologie, al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, al Ministerului Sănătăţii, al Colegiului Farmaciştilor, al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ şi al companiei Europharm Distribuţie.
Potrivit rezultatelor unui sondaj desfăşurat de compania GSK în Marea Britanie,în fiecare inhalator cu aerosol aruncat, rămân reziduuri de gaz nefolosit. Atunci când ajung în natură, acestea provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon. Astfel, doar şase inhalatoare folosite şi aruncate la gunoi generează aceeaşi amprentă de carbon ca o maşină condusă în jurul lumii. La nivel mondial, acest tip de deşeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. Prin colectarea şi incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.
Se colectează astfel atât dispozitivele cu aerosol presurizat dozat, cât şi cele cu pulbere uscată. Pacienţii cu boli respiratorii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate în farmacia DONA din apropierea domiciliului, unde acestea sunt colectate p