Procurorii Parchetului General îl vor audia în acestă dimineaţă pe buzoianul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus o sesizare penală în care fostul torţionar este acuzat de omor deosebit de grav.
Procurorii l-au audiat deja, săptămâna trecută, pe Valentin Cristea, singurul deţinut politic în viaţă care a fost închis la Râmnicu Sărat şi a fost martorul activităţii lui Alexandru Vişinescu. Printre victimele care i se impută lui Vişinescu este şi fostul lider ţărănist Ion Mihalache, care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandant, acum un pensionar fericit şi liniştit.
Doar doi deţinuţi de la Râmnicu Sărat în viaţă: un „politic” şi unul de drept comun
Dintre miile de deţinuţi ai temniţei comuniste de la Râmnicu Sărat, astăzi mai sunt în viaţă doar doi: Valentin Cristea, condamnat la şapte ani de închisoare, pentru că a divulgat informaţii secrete „Comitetului III de rezistenţă” din Câmpina, şi Constantin Copoiu, un simplu condamnat de drept comun. Vecin de celulă cu regretaţii Corneliu Coposu, Ion Mihalache, Ion Diaconescu şi Jenică Arnăutu, bătrânul Valentin Cristea îşi aminteşte, conform www.gandul.info, cu claritate regimul de teroare al închisorii conduse de torţionarul Alexandru Vişinescu. Bolnav şi cu o pensie mică, Valentin Cristea a povestit într-un interviu cum erau trataţi deţinuţii politici de la Râmnicu Sărat.
Cu ochii în lacrimi, Valentin Cristea a povestit pentru www.gandul.info cum a fost exterminat Jenică Arnăutu. „El suferea de ulcer şi a cerut să nu i se mai pună sare în mâncare, dar conducerea penitenciarului a refuzat. A intrat în greva foamei. Asta era în 1959”, spune Valentin Cristea. După un anumit număr de zile de grevă a foamei, comandatul Viş