Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, destituit şi arestat de către armată la 3 iulie, va fi judecat alături de alţi 14 responsabili şi membri ai Frăţiei musulmane pentru “instigare la crimă”.
Preşedintele islamist destituit va trebui să răspundă pentru moartea a cel puţin şapte manifestanţi la 5 decembrie 2012 în cursul marilor manifestaţii, fiind acuzat că vroia să islamizeze legislaţia celei mai populate ţări arabe după publicarea unui decret constituţional. Printre cei 14 co-acuzaţi alături de Morsi figurează Essam al-Arian, numărul 2 al partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), ramura politică a Frăţiei musulmane, şi Mohamed Beltagi, fost parlamentar şi unul dintre ultimii lideri ai confreriei lui Morsi, arestat de autorităţi joi.
După destituirea lui Morsi urmată de dispersarea într-o baie de sânge a partizanilor săi la 4 august la Cairo, peste o mie de persoane, majoritatea pro-Morsi, au fost ucise şi peste 2.000 de membri ai Frăţiei musulmane au fost arestaţi, printre care principalii lideri. Reţinut în secret după destituirea sa, Morsi se află deja în detenţie pentru o acuzaţie de evadare din închisoare în favoarea revoltei populare care l-a înlăturat pe predecesorul său Hosni Mubarak la începutul lui 2011.
Ȋn acest prim caz, acuzaţiile se referă mai ales la ajutorul pe care l-a primit de la Hamas pentru a evada dintr-o închisoare unde regimul Mubarak îl încarcerase la începutul lui 2011, cu puţin înainte de pierderea puterii. Cei mai mari lideri ai Frăţiei Musulmane, printre care Conducătorul lor suprem Mohamed Badie, trebuie de asemenea să răspundă pentru moartea mai multor manifestanţi anti-Morsi, de data acesta pentru adunările de la 30 iunie pe care armata s-a sprijinit pentru a îl destitui pe preşedinte. Confom mediafax, procesul acestora, deschis pentru scurt timp la 25 august, se va relua la 29 coctombrie.
Fostul preşedin