Cum a ajuns la public informația că șeful PCRM a cerut prelungirea protecției sale plătită de la buget.
Protecţia de care beneficiază un fost preşedinte în statul pe care l-a condus este o informaţie secretă. În Republica Moldova presa a mediatizat însă pe larg săptămâna trecută un astfel de subiect, vizându-l pe fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin. Voronin i-ar fi cerut actualului şef de stat să-l lase în continuare sub protecţia gărzilor de corp plătite din buget, iar cineva a avut grijă ca demersul acestuia să apară în presă. Un expert de la Chişinău, Sergiu Ostaf, ne-a explicat însă de ce astfel de informaţii nu îşi au loc în discuţiile publice.
Sergiu Ostaf, care e preşedintele Centrului de resurse juridice pentru drepturile omului CREDO, crede că subiectul secret i-a fost mai degrabă plasat presei. Fie de către comunişti, într-o încercare de a se victimiza şi capta atenţia publică, fie de către actualele autorităţi, care ar fi vrut să arunce o umbră nefavorabilă asupra lui Voronin - lider al opoziţiei care se bucură încă, împreună cu partidul său, de popularitate.
Oricare ar fi fost sursa, informaţia a provocat o discuţie contraproductivă, este de părere expertul, pentru că protecţia foştilor demnitari este o chestiune de imagine a statului şi soluţiile trebuie să fie prudente, profesioniste şi secrete, aşa cum le califică legea:
„În orice stat există un sistem de protecţie a foştilor demnitari de prim rang. Pentru că ei, chiar fiind şi foşti conducători, sunt asociaţi în continuare cu funcţionarea statului. Acum imaginaţi-vă că fostul demnitar este obiectul unor riscuri din partea actorilor din afara ţării. Riscurile acestea imediat vor fi proiectate şi asupra percepţiei securităţii statului, asupra cetăţenilor, a statului în general.”
Şi deputatul comunist, Artur Reşetnicov, căruia i-