Este unul dintre cei mai buni bucătari din lume. Gordon Ramsay este cunoscut datorită show-urilor TV în care apare, dar şi pentru cele 13 stele Michelin ale restaurantelor sale. Editura Litera a publicat o carte-obiect, "Meniul perfect – 140.000 de combinaţii pentru toate gusturile". Noi vă prezentăm două sosuri savuroase, pe care vă invităm să le încercaţi acasă.
Sos olandez
Ingrediente pentru patru-şase porţii: trei linguri de oţet de vin alb, o jumătate de linguriţă de seminţe de coriandru măcinate fin, şase gălbenuşuri, 175 ml de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, sare de mare şi piper proaspăt măcinat. Pune oţetul de vin alb şi seminţele de coriandru măcinate într-o crăticioară. Lasă să fiarbă până scade oţetul la jumătate. Pune gălbenuşurile la bain-marie. Trece oţetul printr-o strecurătoare deasupra gălbenuşurilor, bătând constant cu un tel până ce amestecul devine alb, spumos şi îşi dublează volumul. Ia castronul de deasupra vasului şi picură în el ulei de măsline, bătând constant. Adaugă zeama de lămâie şi condimentează cu sare şi piper, după gust. Acoperă sosul şi lasă-l la temperatura camerei până îl foloseşti, dar nu mai mult de 20 de minute.
Sos pesto
Ingrediente pentru aproximativ 250 ml: 50 g de seminţe de pin, o legătură mare de frunze de busuioc, trei căţei de usturoi, 50 g de parmezan proaspăt ras, 125 ml de ulei de măsline (plus încă puţin pentru acoperit), sare de mare şi piper negru. Prăjeşte uşor seminţele de pin într-o tigaie fără ulei, la foc mediu, apoi pune-le pe o farfurie să se răcească. Pune seminţele de pin, frunzele de busuioc, usturoiul şi parmezanul ras într-un blender şi amestecă bine, turnând încet, în acelaşi timp, uleiul de măsline prin pâlnie. Trebuie să opreşti aparatul şi să cureţi marginile de câteva ori cu o spatulă. Când amestecul este perfect,