Barack Obama a decis să ceară avizul Congresului pentru o ofensivă militară în Siria, ceea ce amână planurile Occidentului privind un atac iminent pe calea aerului. SUA continuă însă mobilizarea în Mediterană.
Am luat o decizie drept comandant suprem al forţelor armate pe baza a ceea ce eu consider a fi interesele noastre naţionale de securitate, dar sunt în acelaşi timp conştient că sunt preşedintele celei mai vechi democraţii constituţionale din lume”, a afirmat sâmbătă preşedintele american Barack Obama.
Acesta şi-a anunţat atunci decizia de a consulta Congresul cu privire la ofensiva militară pe care doreşte să o lanseze în Siria, fostul profesor de drept constituţional argumentându-şi decizia prevederile legii fundamentale care stipulează că doar Congresul poate decide intrarea SUA în război. Cu toate acestea, decizia „preşedintelui lumii libere” pare mai degrabă excepţia de la regulă.
De ce a cerut Obama avizul Congresului?
Ultima dată când Congresul American a fost cel care a decis într-o astfel de situaţie era cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, în ultima jumătate de secol, mai mulţi preşedinţi şi-au asumat răspunderea pentru astfel de acţiuni şi nu au mai consultat Congresul. A făcut-o şi Obama în 2011, atunci când a decis intervenţia SUA, alături de NATO, în Libia. Operaţiunile militare din Coreea, Vietnam, Afganistan şi Irak au fost demarate tot fără aprobarea Legislativului SUA. De ce a ales Obama această cale acum?
În primul rând pentru că nu pierde nimic, spun analiştii. 79% dintre americani sunt de părere că se cerea consultarea Congresului înainte de luarea unei decizii. În cazul în care Congresul aprobă ofensiva militară dorită de Administraţia Obama, ea va căpăta dintr-o dată mult mai multă legitimitate în ochii populaţiei care în prezent se arată mai degrabă împotriva intervenţiei