Un nou proiect al legii de funcţionare şi finanţare a spitalelor care se află în prezent în dezbatere aduce foarte multe modificări, unele pozitive, iar altele negative.
Legea pentru implementarea Proiectului pilot referitor la modificarea statutului spitalelor va aduce modificări importante în funcţionarea spitalelor din ţară, cea mai importantă dintre ele fiind pasarea unei mari părţi din responsabilitatea financiară primăriilor.
„Vom avea în primul rând o modificare de statut a spitalelor din România. Acestea se vor transforma în asociaţii sau fundaţii de utilitate publică. Apoi vom avea o modificare la nivelul organizării spitalelor. Dacă până acum aveam un medic de secţie care coordona toată activitatea, după aplicarea acestei legi, vom avea un medic şef de secţie care se va ocupa doar de partea medicală şi vom avea o asistentă şefă, care va prelua toată organizarea administrativă. În al treilea rând procentul de contribuţie al autorităţilor locale va creşte în cazul în care Ministerul Sănătăţii va finanţa anumite proiecte sau anumite dotări. Momentan este la 5-6 la sută şi se va ajunge la 30 la sută. Primăria Oradea este într-o situaţie mai bună decât alte primării şi probabil că anumite proiecte vor putea fi cofinanţate, dar numărul acestora va scădea întrucât pentru un proiect se va aloca o sumă mai mare din partea autorităţilor locale”, a declarat Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.
Există însă şi propuneri greu de înţeles, chiar şi pentru Laurean Pop. „La comitetul director este prevăzută obligativitatea unui manager, a unui director financiar contabil şi a unui director de îngrjiri, iar, după caz, este trecut directorul medical. În alt articol din acceaşi lege, consiliul medical este coordonat de directorul medical, deci există nişte inadvertenţe. Din punctul meu de vedere este obligatorie prezenţa u