Băncile nu au participat nici ieri la licitaţia repo organizată săptămânal de Banca Naţională a României (BNR), aceasta fiind a treia astfel de operaţiune consecutivă la care nu se prezintă nicio instituţie de credit. Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 4,5% pe an în prezent. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână. Pe fondul unei lichidităţi mai ridicate de care au dispus băncile, dobânzile au fost mici în luna august, astfel că BNR a acordat împrumuturi prin repo doar unei singure bănci, în data de 12 august. Atunci, banca respectivă a accesat numai 7 milioane lei de la banca centrală. Dobânzile pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o săptămână au crescut uşor ieri, la 3,37% - 3,87% pe an, de la nivelurile de vineri, de 3,31 - 3,81% pe an.
Începând cu luna martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele accesate de atunci au fost cuprinse între 7,333 miliarde lei (la începutul lunii martie) şi 7 milioane lei (pe 12 august). Banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo în perioada octombrie 2012 - februarie 2013. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul urcase pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioada octombrie - februarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.
Băncile nu au participat nici ieri la licitaţia repo organizată săptămânal de Banca Naţională a României (BNR), aceasta fiind a treia astfel de operaţiune consecutivă la care nu se prezintă nicio instituţie de credit. Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică