Începând din acastă lună, 80 de vasluieni care trăiesc în mediul rural şi care au nevoie mai mare de protecţie, fiind considerate persoane cu risc mărit de victimizare, vor primi de la poliţistul din sat câte un telefon mobil.
Ideea poliţiştilor vasluieni a pornit în anul 2011, atunci când alte 120 de persoane, toate din mediul rural, au primit telefoane mobile. Campania a continuat şi anul acesta, în luna martie ffind distribuite alte 50 de telefoane.
În alegerea persoanelor care au nevoie stringentă de ajutor s-a pornit de la ideea că victima poate fi orice persoană care, fără să-şi fi asumat conştient riscul, suferă direct sau indirect consecinţele fizice, morale sau materiale ale unei acţiuni sau inacţiuni criminale. Însă există anumite categorii de persoane care, datorită anumitor caracteristici personale sunt supuse unui risc mult mai mare de victimizare şi în consecinţă, au nevoie şi de un grad sporit de protecţie.
„Persoanele a căror victimizare dorim să o prevenim intră în categoria victimelor slabe sub aspect biologic, ale căror slăbiciuni fizice trezesc ideea comiterii unor acte infracţionale îndreptate împotriva lor şi anume persoanele vârstnice. S-a ţinut cont atât de caracteristicile biologice ale victimelor, cât şi de factorul zonă de rezidenţă: persoanele în vârstă care locuiesc în mediul rural, în zone mai îndepărtate de vatra satului, unde intervenţia poliţiei sau a membrilor comunităţii este mai puţin facilă datorită gradului de izolare de celelalte locuinţe sau cele care locuiesc singure“, a precizat Alina Tonică, responsabilul mass-media din cadrul Ispectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.
Beneficiarii telefoanelor mobile au fost aleşi de către lucrătorii de poliţie de la posturile de poliţie care cunosc populaţia comunei.
Citeşte şi:
A pus Poliţia pe drumuri. Un bărbat din Vaslui, ce a î