Programele electorale ale creştin-democraţilor şi social-democraţilor nu sunt incompatibile şi permit, în caz de nevoie, reeditarea unei mari coaliţii după alegerile generale ce vor avea loc pe data de 22 septembrie. La scrutin vor participa 61,8 milioane de cetăţeni. Dintre cei 15,7 milioane de străini, stabiliţi în Germania, 5,8 milioane au drept de vot. Duelul Merkel-Steinbrück difuzat duminică seara a fost urmărit de 17,6 milioane de telespectatori.
Duelul televizat al celor doi candidaţi la funcţia de cancelar al Germaniei, creştin-democrata Angela Merkel şi social-democratul Peer Steinbrück, a fost sobru, la obiect şi fără înţepături prea dureroase sau lovituri sub centură. Amîndoi şi-au expus programele electorale, încercînd să convingă electoratul să-i voteze.
În prima parte a duelului de 90 de minute, difuzat de patru canale de televiziune, două publice, ARD şi ZDF, şi două particulare, RTL şi Pro Sieben, Angela Merkel nu şi-a putut stăpîni nervozitatea. Abia în ultima parte, ea a reuşit să-şi expună, mai liniştită, părerile în faţa lui Steinbrück, care este un orator cu mult mai bun decît Merkel. Duelul a reliefat faptul, că amîndoi sunt tehnocraţi, dovedind că-şi stăpînesc lecţia învăţată pentru campania electorală care a intrat acum în faza ei fierbinte.
Cine s-a aşteptat la un soi de meci de box verbal, după model american, a fost dezamăgit, ceea ce reflectă şi unele comentarii publicate de jurnaliştii care vînează senzaţionalul în stilul presei de bulevard. Candidaţii s-au încadrat în baremul temporal stabilit, concentrîndu-se asupra subiectelor abordate: proiectele privind politica fiscală şi reforma sistemului de impozitare, problema creşterii preţurilor pentru chirii şi energie electrică, intervenţia în Siria, criza din Grecia şi din zona euro şi scandalul izbucnit în urma dezvăluirilor legate de spionajul electronic practicat de