Un oraş cu o istorie “îndelungată şi tumultuoasă”, după cum se spune. A rămas, de-a lungul timpului, unul dintre cele mai mari centre economice ale lumii.
Capitala Rusiei, care aniversează 866 de ani de la fondare, a câştigat în anul 2007, pentru al doilea an consecutiv, titlul de cel mai scump oraş al lumii, întrecând New York-ul, ori Londra. Oraşul este considerat, printre altele, unul dintre cele mai frumoase din lume.
Au preferat să ardă clădirile
Prima atestare istorică a Moscovei datează din 1147. Un rol deosebit în istoria orasului l-a avut Petru cel Mare, care a mutat aici capitala ţării. În 1812, la 100 de ani de la atestare, oraşul a fost invadat de trupele lui Napoleon. Au găsit însă un oraş pustiu: locuitorii au preferat să ardă clădirile, decât să le lase pe mâna duşmanilor. Când Napoleon şi-a retras trupele a început reconstrucţia oraşului, majoritatea clădirilor de atunci fiind admirate în prezent de către turişti.
Oraşul cuprinde obiective turistice impresionante: 74 de muzee, teatre de renume mondial precum Teatrul Balşoi, fondat în 1776, 13 universităţi, impresionante biserici şi catedrale. Sunt greu de cuprins toate atracţiile turistice ale Moscovei, dar câteva dintre ele atrag îndeosebi atenţia.
Placat cu granit roşu
Zona care atrage cei mai mulţi turişti este Piaţa Roşie, numită printre altele şi Piata Catedralelor. Acest loc ce separa Kremlinul de zona comercială a Moscovei, este considerat ''inima oraşului”. Un remarcabil obiectiv turistic din Piaţa Roşie este Mausoleul lui Lenin, ridicat în cinstea primului conducător al statului sovietic, Vladimir Ilici Lenin. Mausoleul este placat cu granit roşu (simbol al perioadei comuniste) şi piatră neagră (simbol al doliului). Kremlinul, cu celebrele sale ziduri de caramidă roşie care “leagă” între ele 20 de turnuri, este înconjurat de biserici, catedrale şi palate, f