A fost închis şi a evadat în mai multe rânduri. Povestea sa a fost promovată şi chiar deformată de către presa de scandal.
Brutalitate, violenţă înspăimântătoare, maestru al camuflajului. Un personaj legendar, comparat adesea cu Jack Spintecatorul. Operaţiunile de capturare au fost sortite eşecului. În ciuda crimelor comise, a câştigat simpatia publicului, pozând în postura de haiduc şi…amant ideal: Terente, celebrul criminal supranumit printre altele şi „Regele bălţilor”, cunoscut pentru cruzimea omorurilor săvârşite pe plai mioritic.
Sechestrate timp de o săptămână
Presa de scandal a vremii a fost cea care l-a transformat într-un fel de „star”. De-a lungul timpului, conform relatărilor, Terente este apreciat pentru virilitatea sa, primind scrisori şi invitaţii de la doamne şi domnişoare, pe care le onorează în parte. În iunie 1924, el răpeşte două fete de pension virgine (Netty Herovici, 17 ani, şi Sylvia Bernescu, 22 de ani) şi le ţine sechestrate timp de o săptămână.
Unele relatări susţin că fetele au fost abuzate sexual de acoliţii lui Terente, în vreme ce alte păreri consideră că gestul nu le-a pus în pericol şi doar a stimulat imaginea publică a banditului, fetele fiind chiar hrănite bine şi răsplătite în acest interval cu daruri de preţ. În orice caz, Sylvia Bernescu a fost convinsă să scrie un roman foileton inspirat din această perioadă, intitulat “În ghearele lui Terente”. Prima parte a sa a fost publicată în cotidianul „Dimineaţa”, la data de 28 octombrie 1924.
Ultimele aventuri
Vestitul bandit Terente era încă în libertate în timpul Craciunului din 1926. Ultimele sale aventuri erau publicate pe prima pagina a ziarului “Dimineaţa”, alături de desenul color al lui Moş Crăciun. “Dimineata” anunţa cum a mai păcălit odată poliţia Terente, lăsând chiar un mesaj şi un autoportret desenate pe o scrumieră. @N_